Artrose klachten wanneer je ouder wordt

Artrose behoort tot een van de gezondheidsklachten die vaker voorkomen wanneer je ouder wordt. De aandoening veroorzaakt pijn in de gewrichten doordat kraakbeen tussen de botten beschadigd is geraakt. Het is algemeen bekend dat hoe ouder mensen worden, des te meer de kwaliteit van het kraakbeen begint af te nemen.

handen

Een jong persoon kan harde klappen op botten te verwerken krijgen, zonder dat dit ernstig letsel tot gevolg heeft. Een oude man of vrouw kan echter bij een onschuldig lijkende val al een bot breken. Dit komt omdat de kwaliteit van botten en kraakbeen sneller begint af te nemen. Daarbij komt ook nog eens dat een ouder persoon al een heel leven achter zich heeft. Gedurende deze tijd kunnen verschillende dingen veroorzaken dat kraakbeen beschadigt.

Wat veroorzaakt artrose?

De meest voorkomende oorzaak van artrose is de overbelasting van gewrichten. Als je ouder wordt neemt de kans hierop alleen maar toe. Je kan dan namelijk al vele jaren zwaar werk hebben verricht bij het uitvoeren van je baan. Als jonge man of vrouw heb je pijn in de gewrichten lange tijd genegeerd.

Het is echter maar een kwestie van tijd dat de pijn niet meer te negeren is. Zeker als de klachten veroorzaakt worden door artrose. Het kraakbeen tussen de botten van gewrichten is in dat geval beschadigd en dit betekent dat bij elke beweging de botten op tegen elkaar schuren. Dit heeft een pijn tot gevolg waar je niet mee rond kan blijven lopen. Meer kun je lezen op: https://www.vrijvanpijn.nl/artrose/

Pijnklachten voorkomen op latere leeftijd

Pijnklachten als gevolg van artrose zijn op een gegeven moment onmogelijk meer te negeren. Om dit op een latere leeftijd te voorkomen moet men alert zijn op de overbelasting van gewrichten in een eerder stadium van het leven. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met het verrichten van extreem zwaar werk waarvan je de dag erna pijnlijke handen, voeten, knieën of rug krijgt. Mocht je op een oudere leeftijd toch last krijgen van artrose dan zijn er nog verschillende behandelingen van de pijn mogelijk. Daarnaast bestaan er tegenwoordig enkele medische ingrepen waarbij het kraakbeen weer enigszins hersteld kan worden.