Wat is artrose eigenlijk?

Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben in meer of mindere mate last van artrose. Toch weten maar weinig mensen wat de klachten zijn en zijn er best nogal wat misverstanden. Dus wat is artrose eigenlijk?

Artrose is een aandoening aan de gewrichten. Hoewel artrose meer bij ouderen voorkomt wordt het ten onrechte beschouwd als ouderdomsziekte, er zijn namelijk ook jonge mensen die last hebben van artrose. Ook slijtage wordt vaak genoemd bij artrose. Hoewel dit deels waar is, zijn er ook nog meer andere factoren die meespelen.

Gezonde gewrichten hebben tussen de twee botten een soort kussentje van kraakbeen. Dit zorgt er voor dat je je gewrichten soepel kan bewegen. Wanneer je last hebt van artrose is dat kussentje van kraakbeen bijna verdwenen en zijn er in veel gevallen vergroeiingen aan de uiteinden van je botten te zien. Daarnaast zijn je botten wat platter aan het uiteinde, wat bewegen moeilijker maakt. Een ander verschijnsel dat bij artrose vaak voorkomt is een ontsteking van het slijmvlieslaag in het gewricht dat voor roodheid en pijn kan zorgen. Meer informatie is bij Vrij van Pijn te vinden.

Hoewel er veel onderzoek wordt gedaan is de oorzaak van artrose nog niet gevonden. Het blijkt wel dat er sprake kan zijn van een erfelijke aanleg en bij vrouwen komt het vaker voor dan bij mannen. Daarnaast hebben mensen met overgewicht meer kans op artrose, omdat de gewrichten door het hogere gewicht meer te verduren krijgen.

Artrose kan ons dus allemaal overkomen met 1 miljoen Nederlanders die hier last van hebben heeft bijna iedereen wel iemand in zijn buurt met artrose.